Florence

Winkelen
Voor de échte shopaholics onder ons moet u in Via Tornabuoni en omliggende straten zijn. Van Roberto Cavalli, Gucci, Prada, tot Bulgari, Dior, Celine, Trussardi, en Max Mara. Andere goede winkelstraten zijn: Via dei Calzaiolo, Via Roma, Via del Corso en alle kleine omliggende straten. Als u wilt zijn er ook enkele outlet shops net buiten Florence zoals ‘The Mall’ en ‘Barberino’. Mocht u rond begin januari of begin juni in Florence zijn kunt u profiteren van de geweldige SALDI (sales).  

Aperitivo
Een echte Italiaanse aperitivo kunt u niet aan u voorbij laten gaan gedurende uw bezoek aan Florence. Vanaf 18.30 komen in veel barretjes (de ene beter dan de andere) complete buffetten met eten op tafel. U betaalt dan meer voor uw drankje maar kunt uitgebreid van het buffet genieten. Voor ons Hollanders is er zoveel dat u het diner over kunt slaan. Pas dus op als u bij een heerlijk restaurant hebt gereserveerd voor die avond!

Wijn uitgifte punten
Een ander leuk aspect om op te letten tijdens jullie rondwandeling in Florence zijn de kleine houten deurtjes bij grote woningen (Palazzo's), vaak net naast de ingang van de woningen.  Deze worden ook wel 'porte del vino' (wijndeuren) genoemd. Deze deurtjes werden gebruikt door voornamelijk nobele families om hun wijn te verkopen die ze  geproduceerd hadden op hun wijnvelden. Vaak hadden deze nobele families buiten hun huis in de stad ook een landhuis waar ze hun eigen wijn verbouwden. Op deze manier konden Florentijnen met hun flessen langs deze deurtjes gaan om wijn te kopen.           

Taal
De oude generatie Italianen spreekt gebrekking Engels; de jonge generatie kan zich redelijk goed redden in het Engels. Maar als u probeert in hetItaliaans een ijsje te bestellen dan wordt dit zeker gewaardeerd. Zou u graag uw Italiaans willen verbeteren? Kijk meteen onder: Florence - Italiaanse talencursus.

Hoofdstad van Italie 
Florence is in 1865 voor vijf jaar de hoofdstad van Italie geweest. Om als hoofdstad te functioneren moesten er in Florence vele dingen veranderen. Zo werden er delen van de stadsmuren afgebroken zodat ze de rondwegen om Florence groter en breder konden maken. Als u toevallig met de auto op de 'viale' (rondweg) van Florence zit kunt u op hoogte van 'Piazza Beccheria', 'Piazza della Libertà'  en 'Porta Romana' delen van de oude stadsmuur zien. Piazzale Michelangelo werd aangelegd omdat Florence als hoofdstad was verkozen. Ook vanaf Piazzale Michelangelo kunt u nog goed delen van de oude stadsmuren zien.      

    

Overstroming 4 november 1966
Het is leuk om te weten (minder leuk was de overstroming zelf) dat op 4 november 1966 in Florence een grote overstroming heeft plaatsgevonden. Vlak voor zonsopkomst op 4 november 1966 overstroomde de Arno (rivier die door Florence stroomt). Nadat er 48 centimeter in 48 uur was gevallen steeg het rivierwater meer dan 6 meter boven het straatniveau. U moet bedenken dat in deze periode Florence de culturele hoofdstad van de wereld was vol met kunstwerken, waarvan sommige uit de 12e eeuw stamden. Vanuit heel de wereld kwamen studenten en vrijwilligers om het leger en duizenden dienstplichtigen te helpen. Het waren de studenten die onder de Nationale bibliotheek van Florence kropen om er de oude manuscripten te redden. Vele gebouwen raakten ernstig beschadigd in de stad. De meesten hiervan zijn inmiddels weer hersteld maar bijvoorbeeld in het Archeologisch museum is nog steeds de schade te zien. De reconstructie van de Etruskische graftombes zijn onlangs voltooid maar de graven zijn nog steeds niet toegankelijk voor het publiek. Studenten die in de Nationale bibliotheek op zoek zijn naar zeldzame naslagwerken krijgen ook nu nog regelmatig te horen dat deze nog steeds niet hersteld zijn.  

Als u nu door de stad loopt zal het u opvallen dat als u geregeld omhoog op gebouwen kijkt, u bordjes tegenkomt waarop de hoogte van het rivierwater wordt afgetekend. Vooral in de omgeving van Sante Croce, een van de laagste delen van de stad zijn vele van deze bordjes te zien.  Een ander voorbeeld is de lobby van het Four Seasons hotel in Borgo Pinti.         

            

Verhaal achter de ponte vecchio
De Ponte Vecchio (letterlijke vertaling: oude brug) is één van de bekendste kenmerken van Florence. De huidige brug stampt uit 1345. Het is daarom de oudste brug in Florence. Alle overige bruggen zijn door de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog vernield toen ze uit Florence vertrokken. Alleen de Ponte Vecchio lieten ze in tact.

In 1345 werd de Ponte Vecchio verwoest door een overstroming en vervangen. Boven de Ponte Vecchio loopt een gallerij die Vassari ontwierp en bouwde (in 1565) die de verbinding moest vormen tussen het Palazzo Vecchio, de Uffizi, de Ponte Vecchio en het Palazzo Pitti aan de andere kant van de Arno. Door deze gang konden Cosimo I van hun paleis naar de regeringszetel lopen zonder in contact te komen met het gewone volk. In eerste instantie waren er o.a. slagerijen en smederijen gevestigd op de Ponte Vecchio maar in 1593 had Ferdinando I genoeg van al die dampen (deze winkeliers gooiden hun afvalresten in de Arno). Al deze slagerijen en smederijen moesten plaats maken voor goudsmeden.

Esta Schellenberger
Esta Schellenberger
info@naartoscane.nl
tel. +39 32 98 44 29 41

Toscane op de fiets verkennen?

03-03-2013 10:20:15
NIEUW: Mugello op de fiets verkennen! Gaat u op vakantie naar Toscane? Ik kan u mooie fietsroutes voorstellen in het Mugello gebied! Stuur mij een e-mail voor meer informatie.

Fijn weekend!

Esta

Restaurant in San Miniato